Bir Türk neye bedeldir?

Geçenlerde „bir türk dünyaya bedelse“ başlıĝı altında bir anımı yazmıştım. Ne yazıkki yazıma yorum yapan okuyuculardan hiç biri hatıramın kıssasından bir hisse çıkaramamıştı!.. Çoĝumuz genelde gözlerimizle düşündüĝümüz için, sadece görünen tarafı yorumlayabiliyoruz. Çoĝu yorumcular sanki türklere büyük hakaret etmişim gibi hemen savunmaya geçmişler, oysa yazıda kimseye hakaret yok, ırkçılıkta yok. Ben sadece o adama kızarak „eĝer bir türk dünyaya bedelse, bir kürd elli dünyaya bedeldir“ demiştim. Ama ne bir türk dünyaya bedeldir, ne de bir kürd elli dünyaya! Peki bir türk neye bedeldir?

Bir türk ancak bir türke bedeldir, yada bir araba, bir kürde, bir almana bedeldir. Neticede herkes insandır ve Allah katında eşittir. (Takva yönü müstesna) O zaman üstünlük taslamak sadece ahmaklıktır.

Cenabî Allah insanları eşit yarattıĝını, dolayısıyla insanların dünyalık yaşam, hak ve hukuk konusunda eşitliĝi kabul etmeleri gerektiĝini söyler. Bir türkün, yada bir ingilizin ne gibi hakları varsa bir kürdün de aynı hakları olmalı, bir kürdün ne tür hakları varsa bir afrikalının da aynı haklara sahip olması gerekiyor. Eşitlik budur, kardeşlikte budur.

Peygamberimiz bir hadisinde „kendi nefsine arzu ettiĝini, müslüman kardeşlerin için de arzu etmezsen iman etmiş olamazzsın“ diyor. Örnek verecek olursak o zaman;
Bir türkün devleti varsa bir kürdün de devleti olmalı
Bir türk kendi dilini kullanabiliyorsa, bir kürd de dilini kullanabilmelidir.
Bir türkün bayraĝı varsa, bir kürdün de bayraĝı olmalı,

Kısacası bir türkün sahip olduĝu her şeye, diĝer halklar da sahip olmalı, örneĝin kürdler, lazlar, çeçenler, çerkezler, gürcüler, pamaklar v.s. İşte o zaman kardeşlik tesis olur ve kardeşlikten, birlik ve beraberlikten bahsedilebilir. Yok türklükten bahsedildiĝi zaman övünüp gururlanırsan, kürdden de bahsedildiĝi zaman küfür ve hakaret ediliyorsa ve de zaman zaman kardeşiz deniliyorsa buna kim inanır? 

Geçenki yazıda bahsettiĝim Haci aĝanın saatlerce sırf hakaret olsun diye daĝdakiler adına kürdlere küfredip duruyorsa, sizin bu seviyesiz sözlere dayanmanız mümkün olmayabilir ve siz de ölçüyü kaçırabilirsiniz. Zaten kıssadan maksadım da budur. Ben konuşurken Kuran ve Sünnet ölçüsünü dikkate alırım, ama haci gibileri insanı zorla ölçüden çıkartıyorlar!.. Yoksa amacım askerlere hakaret te deĝil, zaten asker kimki? Onlar da bizim çocuklarımız ve türk askeri dediĝin zaman enaz yarısı kürddür ve Genel Kurmayın istatistiklerine göre 2010 yılında askerlerin yüzde altmışı kürd çocuklardan oluşacak. Bir başka tabirle daĝdakiler de, asker de kürddür ve kürd olmasalar bile insandır ve onların birbirini öldürmelerini asla tasvip etmem, savaşa şiddete karşı durdum, duruyorum.

Eĝer herkes ya da bugünkü tabirle her iki taraf ta seviyeye dikkat ederlerse, gerginlik artmaz, dolayısıyla barış saĝlanabilir ve birliktelik devam eder. Ama bu dediĝim gibi iki taraflı olmalı, sadece kürd tarafı deĝil!..

Siz deĝerli okuyucuların bir kez de olsa Kürd ve Türk medyasına dikkatle bakmanızı rica ediyorum. En seviyeli TV olam CNNTURK, NTV de dahil, bir yorum kısmına bakın, bir de herhangi bir kürd gazetesinin yorumlarına bakın, o zaman aradaki seviye ve farkı göreceksiniz. Kürdlerden özellikle de Güneyli kürdlerden bahsedildiĝi zaman, en seviyeli tv ya da gazetelerde en aĝır küfürleri, hakaretleri okuyabilirsiniz, ama bu tür seviyesiz yazıları normal bir kürd gazete, ya da sitesinde görmeniz mümkün deĝil! Bu davranış reelde de, sanalda da aynıdır.

Bir türk dağdakilerden bahsettigi zaman, ona en aĝır sözler söyler, ama bir kürd askerden bahsettiĝi zaman ona küfretmez! Diyeceksiniz ikisi aynı mı? Bu kişi ve halka göre deĝişir.
Bazı Kürdlere göre de, dağdakiler kurtuluş savaşı askerleridirler (kahramanlarıdırlar), her ne kadar çoĝu bunu açıkça söylemese de! Normal bir zaman ve mekanda hiçbir kürdün gerillalara terörist dediĝini göremezsiniz, ama bazı yerlerde kendi nefsini kurtarmak istiyenler demişse bu istisnai bir konudur. 

Birileri ”yoksa sen dağdakileri mi destekliyorsun” demesin. Elbetteki ben bu kirli savaşa karşıyım, fikrine de, zikrine de ve eylemine de. Ama ben bütün kürtleri temsil etmiyorum!

Bir dahaki yazımda PKK’lı olmayan Kürdler, neden  PKK’yı desteklemiyorlar? Devleti sevdiklerinden mi? Yoksa PKK’nin hatalarından, bazı fikirlerinden mi?…

Allah’a emanet olun

M.Nureddin Yekta
2007.08.09

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir