Caferi’nin gücü olsa Saddam’ı arartır

Şiilere güven olmaz hele de bu hükumete. Caferi ve yandaşları kürd dostu deĝildir. Onun İran ve Türkiye ile yaptıĝı gizli görüşmeler bunun açık delilidir. Ayrıca Kerkük konusunda 58.(*) maddenin uygulanması konusunda imza atmasına raĝmen bugüne dek hiçbir şey yapmadı. Bu da gösteriyorki fırsatını kolluyor, eĝer elinden gelse kürd meselesinde Saddam’dan geri durmaz, belki de Saddam’ı arartır olur.

Hükümeti kurduĝu günden bu yana Kerkük konusuna hiç deĝinmedi. O konuyu unutturmaya çalışıyor. Bugüne dek gerek kürd liderler ve gerekse de Irak Devlet Başkanı Celal Talaban’nin hatırlatmalarına raĝmen sessizliĝini bozmayan Caferi’nin yüzünden Irak Hükumeti çalkantılı günler geçiriyor.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani üç gün önce, Kürtlerin sorunları ve beklentileriyle ilgilenmeyi reddettiği gerekçesiyle Şii Başbakan İbrahim Caferi’yi eleştirmiş, doĝrudan olmasa da istifasını istemişti. Caferi’nin tutumu yüzünden kürdlerle şiiler arasında gerginlik artıyor. Şii ittifakın, Caferi’nin istifası konusunda bir şey yapmaması halinde Kürdlerin hükümetten çekilmesi zaruridir bence!

Irak Başbakanı Caferi’nin Türkiye ve İran tarafından desteklenmesi, onun kürdler hakkındaki kötü niyetini ortaya koyuyor.
Bir heyetle Türkiye ve İran’a gitmesi, kapalı kapılar arkasında onlarla görüşmesi, Türkiye tarafından özel bir uçak gönderilerek aĝırlanması, Türkiye Başbakanı ile ABD’de görüştüĝü zaman Zebari’yi yanına almaması kötü niyetini açıklamaya yeterlidir sanıyoruz.

2005.10.06
M.Nureddin Yekta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir