Malper/Anasayfa

M.Nureddin Yekta'nin sayfasina hoş geldiniz!..

Güncel yazılar

Seçimler ve kemalizmin hezimete uĝraması!

Seçimler yapıldı, halkımız tercihini ortaya koydu.
Cumhuriyetin kuruluşundan beri kemalizmle bir türlü barışamayan Kürd halkı son mahalli seçimlerde bir kez daha kemalizme hayır dedi. Bir başka tabirle Kurdistan bu son mahalli seçimle 20 yıl öncesine dönmüştür. Yıllarca ulusal birlik ve beraberlikten bahseden ve yine yıllarca sırf o kelime yüzünden halkımızı arkasında koşturan zihniyet bu halkı kemalizmle birleştirmeye kalkışınca hezimete uĝramıştır.

Kürd Ulusu eskiden beri eksikliĝini hissettiĝi iki kavram vardır.
Birincisi baĝımsızlık ve özgürlük, ikincisi ise ulusal birlik ve beraberliktir. Halkımız bu iki kavrama çok muhtaçtır. Kimden, nereden ve hangi zihniyetten olursa olsun bu kavramları kullananlar, arkasında halkımızı bulmuştur. Zira bir toplumda neyin eksikliĝi hissedilirse en çok onunla ilgili kavramlar kullanılıyor ve halkımız bunun etrafında birleştirilmeye çalışılıyor. Bu kavramları kullanarak yıllarca halkımızı peşinden sürükleyen ve daha sonra bu halkın haklı mücadelesini kimilerin kurtuluşu için heba etmeye kalkmak, halkı kemalizmin hizmetine sunmaya çalışmak bu halka hizmet deĝildir. Bu halk doĝruyu eĝriyi ayırdedecek kapasitededir.

Kurdistan Ulusal Mücadelesi adı altında ortaya çıkıp, MHP, CHP, IP, SHP gibi partilerin farklı maskelerle özel savaşın bir uzantısı, yıllarca halkımızın en çok zarar gördüĝü statükocu, katı devletçi, ırkçı birer kemalist parti oldukları anlatıldı. Kürd legal partileri olarak ortaya çıkan HEP, DEP, HADEP gibi partilere halkımız (sosyalist olduĝuna bakmadan) bütün gücüyle destek verdi. Bir önceki genel seçimde Mersin’den Hakkari’ye kadar adeta Kurdistan haritasını çizdi, Peki ya bugün?.. Bugün tam tersi anlatılıyor, hezimette uĝramalarına raĝmen yanlışta israr ediyorlar, onlarla birliĝin devam edileceĝi vurgulanıyor. Hani bu gibi partilerin milliyetçi ve ırkçı söylemlerinden, savaş kışkırtıcılığından, halkımıza en çok zarar veren partilerdi!... Dün Kurdistan’da katliama cevaz veren Karayalçın bugün Kurdistan ve kürd halkının dostu mu oldu?.. Buradaki birlikten tek gaye, tek amaç „kürd oy potansiyelini, Kuvay-i Milliyeci ruhuna sahip solcu kemalist partilere çekmek, kürd kimlikli siyaseti yok etmek ve kürd ulusal mücadelesinin önünü tıkamaktır“, bunun bir başka izahı yoktur.

1994 yılında yapılan yerel seçimler protesto edildi, neden?.. Çünkü o zaman Kürd Ulusal Mücadelesi tam kıvamındaydı, Mersin’den Hakkari’ye, Kars’a kadar kürd, halkı yerel idareyi eline geçirecekti, ama önü tıkandı. Bu genel seçim olsaydı baraj bahane edilebilirdi, peki şimdi neden bu ittifaka ihtiyaç duyuldu? SHP’nin Kurdistan’da yüzdebir oyu bile alamayacaĝı bilinmiyor muydu? Ya SHP kimden izin alarak sözde Kürd legal partisi olan DEHAP’la ittifaka gidiyordu? Bunda derin devletin izni alınmamış mıydı acaba? İllada ittifak gerekiyorsa neden tarih çöplüĝüne atılmış SHP tasvip edildi? Neden mesela AKP ile ittifak düşünülmedi?

Burdan AKP’yi tasvip ettiĝimiz sanılmasın ama eĝer mevcut düzen partilerini tahlil edecek olursak bugün yüzdeyüz kemalizmin çizgisinde gitmiyen tek parti odur!.. Kasım 2002 seçiminde tek başına iktidar olan AKP, engellemelere raĝmen kemalizm sistemini sarsan bir sürü projeler üretti, MGK sekreterliĝinin sivilleşmesi 6. ve 7. uyum paketlerini meclisten geçirmesi, kürdçe dil kurslarının açılması, tv.de kürdçe yayına izin verilmesi v.s. Tabi bunlar Kürd halkının istekleri deĝil, ama kemalist solcu partilerle kıyaslandıĝında aralarında bayaĝı bir fark vadır, hiç olmazsa mevcut statükoyu deĝiştirmekten yanadır.
Ya sosyalist partiler ne yapıyor? Onlar tam tersine askeri darbe çıĝırtkanlıĝını yaparak statüko yapılanmanın koruyuculuĝunu yapıyorlar.

Şimdi kısa başlıklarla bazı konulara temas edelim :
T.C. Kurulduĝu günden beri izin verdiĝi kemalist partilerle Kürdistan’da taban oluşturmaya çalıştı ama başaramadı, fakat bugün kürd partileriyle ittifak kurarak başarmaya çalışıyor.

Kürd halkı baskı, zulüm, işkence, sürgün ve ölümlere raĝmen kendi yerini bulmuş legal partilerine sahip çıkmıştır, onları yalnız bırakmamıştır. Onların dünya siyaset arenasında kürd halkı sesi yapmak istemişir ancak halkımızın bu hüsnüniyeti suiistimal edilmiştir.

Kendilerini Kürd halkının temsilcileri olarak lanse eden
lerin, kemalistler ve partileriyle deĝil, kendi aralarında yani diĝer Kürd kurumlarıyla ittifak yapmaları gerekir. Halkımız bu bilince varmıştır. Bu bilinci yıkmak istiyenlere de gereken cevabı vermiştir.

İmralı eksenli olan Demokratik Cumhuriyet tezi iflas etmiştir, kürd halkına bir şey kazandırmamıştır aksine zaman kaybına sebep olmuştur.

Kürd düşmanı Murat karayalçın’la girdiĝi ittafkla oylarının yarısını kaybeden DEHAP’ın behemehal bu ittifaktan vazgeçmesi, kürd halkından özür dilemesi ve halkımızın haklı istemleri doĝrultusunda yeniden kendine çeki-düzen vermesi gerekir. Aksi halde bir dahaki seçimde tamamen hayal kırıklıĝına uĝrayacaktır.

Kürd halkı tahmin edildiĝinden daha çok politiktir. Ve halkımız biliyorki bugün türk devleti siyasetinde iki farklı görüş vardır. Bu iki görüşte, Türk devletinin menfaatı gözönünden tutularak yürütülmektedir.

Birincisi, mevcut statükoyu deĝiştirmek, onyıllardır kemalizmin dar sistemi içerisinde ezilen türk halkına, devleti batı misali demokratileştirerek rahat bir nefes aldırmak, diĝeri ise mevcut statükonun devam ettirilmesi, üniter devlet yapısının bekası, kemalist sisteminin tekrar canlandırılmasıdır. Bu görüş; kendilerine sosyal demokrat diyen solcu partilerle faşist partilerin ve Genel Kurmay’ın görüşüdür. Ne yazıkki DEHAP bu görüşle ittifak kurmuştur. Umarız yapılan seçimle aklı başına gelir ve bir an önce yaptıĝı hatadan geri döner. Eĝer siz kürd halkını düzenin mevcut partileri arasında birini tercihe zorlamaya kalkışırsanız, halkımız sizi dinlemez. Eĝer tercih yapması gerekiyorsa bilinmelidirki kürd halkı kendi tercihini yapabilecek kapasitededir ve yapmıştırda!

30.03.2004
M. Nureddin Yekta

Güncel yazılar sayfasına dönebilirsiniz!