Malper/Anasayfa

M.Nureddin Yekta'nin sayfasina hoş geldiniz!..

 

Güncel yazılar

 On maddelik taslak!

Çözüm sürecinde taraflar arasında görüşme devam ederken basında çıkan haberlere göre, PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan taslaktan hareketle çözüm sürecinde atılacak adımların bulunduğu her iki tarafa da yükümlülükler veren 10 maddeden oluşan yeni bir yol haritası hazırladı.

10 maddelik yol haritasında Kürt statüsü, anadil ve kültürel hakların anayasaya girmesi, seçim barajının kalkması, partilere Hazine yardımının eşit dağıtılması, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın kabulü, terör yasalarının yürürlükten kaldırılması gibi bazı adımlar yer alıyor.

Ben bütün maddeler için bir tahlilde bulunmayacaĝım sadece; „Özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik anayasa: Kürt statüsünün anayasaya girmesi. Anadilde eğitim hakkı, kültürel hakların anayasada yer alması. Fikir ve düşünce özgürlüğüyle ilgili anayasal güvence.“
Maddesi üzerinde görüşlerimi belirtmek istiyorum.

T.C. Anayasasında kürd statüsünün girmesi ve anadilde eĝitim hakkının verilmesi kürdlerin taleplerini karşılıyor mu? Kürdlerin baĝımsızlık için mücadele ettiĝi bir dönemde ismimizin anayasada geçmesi ve olası istiyenlere kürdçe eĝitim hakkının verilmesi kürde ne kazandıracak? Farzedelimki anayasada „Kürdler de Türkiye‘nin aslı unsurudur ve T.C. vatandaşıdırlar ve istiyenler kürdçe eĝitim alabilirler“ yazılsa, Kürd bununla iktifa edecek mi? Hani baĝımsız Kurdistan kuruyorduk?

„Efendim siyaset yapıyoruz hele yavaş yavaş önce şunları alalım, şartlar müsait olunca sonra ta baĝımsızlıĝa kadar gideriz“ gibi sloganik sözlere karnımız toktur. 30 yıldır baĝımsız Kurdistan derken şartlar müsaitmiydi? Hem siz altıyüz senedir devlet idare eden Türklerden daha mı iyi siyaseti öĝrendiniz? Karşı taraf uyuyormu sanıyorsunuz?

Sözü uzatmadan diyorumki:
Kürdler kesin karar vermeliler; Türklerle beraber mi yaşıyacaklar, yoksa ayrı bir devlet mi kurmak istiyorlar? Eĝer beraber yaşamak istiyorlarsa ki şu an (T.C. tarafından kabul edilen duruma göre) kürd tarafını temsil eden HDP (Apo ve KCK), Türkiyelileşmeyi esas almış ve Türklerle beraber yaşamak istediklerini onlarca defa dile getirmişlerdir. O zaman Anayasası yeniden yapılacak olan Yeni Türkiye nasıl olmalı.

Bizim görüşümüze göre birlikte yaşanmak isteniyorsa:

1 - Yeni anayasada „Türkiye Kürdler ile Türklerin ortak federal vatanıdır, resmi dili kürdçe ve türkçedir“.

2 – Kürdlerin kendilerini temsil eden bir bayrakları olmalı.

3 - Türkiye şu an yedi coĝrafik bölgeye ayrılmış durumda. Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri doĝu batı diye ikiye ayrılmalı ve dokuz eyalet halinde idare edilmelidir.

4 - Federal Kurdistan‘da resmi dil kürdçe olmalıdır. Türkçe ve arapça okullarda seçmeli ders olarak okutulmalı, hatta istiyen varsa o dillerde eĝitim de yapabilmelidir.

5 - Doĝu Karadeniz „Lazistan Eyaleti olarak adlandırılmalı ve orada da lazca resmi dil olmalıdır ve onlara da Federe Devlet hakkı verilmelidir. Karadenizin kadim halkı lazların da kendi kendilerini idare etmeleri saĝlanmalıdır.“

Eşitlik temelinde birlikte yaşanmak isteniyorsa bu ancak bu şekilde mümkün olabilir. Yoksa sadece eĝitim hakkının verilmesi zaten asimile olan kürdlerin hızla asimile olmasını saĝlayacaktır. Kürdçe zorunlu eĝitim ve resmi dil olmayınca kürdçe okumanın bir faydası olmaz. Bugün serbest olan kürdçe kurslarda kaç kişi çocuklarını kürdçe dil kursuna gönderiyor.

Bırakın çocukları da „bugün kürd siyasetinin önde gidenlerinin kaçı kürdçe okuma yazmasını biliyor, kaçı kürdçe konuşabiliyor ve kaçı evinde kürdçe konuşuyor?“ Görüyoruzki bir çoĝu eline iliştirilen ve kim bilir kaç defa okumasına raĝmen hala okuyarakta olsa kürdçeyi telaffuz edemiyorlar!

Bu güne kadar HDP eşbaşkanlarının bir mitingte konuşmalarını sonuna kadar kürdçe yaptıklarına şahit olamadık.

Gördüĝümüz gibi Kürdçenin serbest olması, kurslarda okutulması yada seçmeli ders olması kürde bir şey kazandırmıyor ve tamamen asimile ediyor ve 20 yıl sonra kürdçe konuşan birine rastlamanız mucize olacaktır.

Ben bugün yazayım saĝ kalanlarımız yirmi yıl sonra karar versin.

Saygılarımla

M.Nûreddin Yekta
27.02.2015

Güncel yazılar sayfasına dönebilirsiniz!