Amerika’nın Irak’a saldırması ve Saddam’ın o meşhur kuvvetlerinin kısa zamanda dağılmasıyla Irak bir kördüğüme dönüştü, bir çok yerde zaman zaman ABD askerlerine karşı saldırılar düzenleniyor ve “savaş bitti” sözünden sonra günden güne ABD askerlerinin kaybı daha da artıyor, ancak Güney Kurdistan’da sakin bir hayat sürüyor. 13 yıldan beridir kendi idarelerini sağlayan ve günden güne tüm dünya gözünde pozitif not alan Güneyli Kürdlerin hala neden Federal Kurdistan’ı ilan etmediklerini ve hala iki ayrı parlemento halinde Güneyi idare ettikleri merak konusu. Oysa yıllardır edindikleri tecrübeden dolayı tek bir hükümeti kurarak bu sorunu çözmeleri gerekirdi. Kanaatimizce Güney’de bir federal devletin ilan edilmesi çok geciktirilmiştir.
1992’de seçimler yapıldı ve yapılan genel seçim sonucunda bir hükümet kurulmuştu, ancak daha sonra KDP ve YNK arasında çıkan kardeşler arası çatışmasında iki ayrı hükümet kuruldu ve o günden bu yana hala iki hükümet tarafından idare ediliyor. Oysa bu seçimlerin sonsuza dek sürmemesi ve Güney Kürdistan’da yeniden seçime gidilmesi bir zarurettir.
Irak’ın ABD’nin eline geçmesinden sonra malum Irak ordusu dağılmış, arap bölgeleri genelde aşiretlerin eline bırakılmıştır, eğer bugün Kürdler kendi aralarında seçimle bir hükümeti kurarak devletlerini idare etmezlerse, arap aşiretlerinden farkları kalmaz. Kürdlerin hem Irak’a, hem komşu ülkelere hem de dünyaya karşı kendi pozisyonlarını güçlü kılabilmak için, acilen seçim kararı alması ve Irak’ın istikrarını veya Irak genel seçimlerini beklememeleri gerekir, çünkü Irak’ta istikrarın daha uzun zaman sağlanamayacağı biliniyor.
Bugün açıkça biliniyorki Güney Kurdistan ile Irak’ın arap bölgesi arasında çok fark var, Kurdistan hem sükunet bakımından hem de idare bakımından arap bölgesinden hatta bazı komşularından bile daha ilerdedir. Kürd toplumu kendi aralarında çok iyi bir şekilde organize olmuştur, 13 yıldan beridir kendi kendilerini idare ediyorlar. Ayrıca kürdlerin Irak Hükümet Konseyinde arapların sahip oldukları nüfustan daha fazla bir etkiye sahiptirler. Denilerbilirki bugün her ne kadar Irak konseyinde 5 kişilik bir heyetle temsil ediliyorlarsa da konseyin Kürdler tarafından idare edildiği de bilinen bir gerçektir, çünkü mevcut konseyde bulunan arapların çoğu siyasi tecrübeden uzaktır.
Federasyonun gerek kürdler gerekse de araplar tarafından kabul edildiğini biliyoruz, ancak kürdler ve arapların federayosyonun şekli konusunda hem fikir olduklarına inanmıyoruz. Bunun için bir an önce Güney Kurdistan’da seçime gidilmesi, tek bir hükümetin kurulması ve tüm tarihi toprakları (Kerkuk-Musul dahil) ulusal sınırlar içerisine alarak Federal Kurdistan’ın ilan edilmesi gerekiyor.
Kürd halkı, her iki Kürd lider Sayın Mesud Barzani ve Sayın Celal Talabani’den bunu bekliyor, bu liderlerin tarihi görevlerini yerine getireceklerini ümit ediyorum. Kendilerine ve orada emeği geçmiş tüm kürd halkına başarılar diliyorum.
28.11.2003
M.Nureddin Yekta