Bir başkadır internet alemi

İstesekte istemezsekte internetin hayatımızda önemli bir yeri vardır.  Özellikle aydın, yazar, okur v.s. takımı için bu önem daha da artmaktadır. Kimileri için bir hoby olabilir ama dünya ve içindekilerden haberdar olmak istiyenler için internet vazgeçilmez bir materiyal haline gelmiştir. Dün acaba nerede bir gazete alabilir, haberleri okuyabilirim deyip, sokak sokak dolaşan okurlar, bugün evlerinde masa başında çok cuzi bir bedelle dünyanın gazetelerini okur, tv.lerini seyreder ve istediĝi tüm dost ve ahbaplarıyla sesli ya da yazılı sohbetlerini yapabilirler.

Hiç şüphesiz internette önemli bir yer tutan bölüm ise internet sohbetleridir. Özellikle Paltalk’ın caht odaları istenildiĝi zaman bir dershaneye çevrilebilir. Kaldıkı bu şekilde kullananlar da vardır. Bu caht odalarından biri de Paltalkta Koçka Evîna Welat’tır. Dört yılı aşkın yaptıĝı hizmetle Kurdistan’ın dört parçasından deĝerli aydın insanlarımızı bir araya getirmiş, sohbet dili kürdçe olması hasebiyle hiç kürdçe okuma yazma bilmiyen (latince) kürdlerin kendi dillerini öĝrenmesine sebep olmuştur. Konuyla ilgli bazı sohbetleri kaleme alacaĝız, ancak bugün konumuz bu deĝil.

Dün işlerim nedeniyle hayli geç açtım bilgisayarımı, sanırım saat 24:00 civarıydı. İnternete girer girmez paltalka girmeyi de ihmal etmedim. İnternational kanallara bakınca açılmış 451 kanal arasında Koçka Evîna Welat yoktu. „Vay sizi kaçaklar bugün geç geldim diye kimse kanalı açmamış“ dedim kendi kendime. Listede katılımcılar sayısına bakınca gördümki Koçka Kurdistan (Güney Kurdistan KDP’liler kanalıdır) hayli kalabalık, anladımkı bugün orada önemli bir konu var, arkadaşlarımız hep ordalar, zaten bu kanal ile Evîna Welat arasında pek fark görmüyoruz, zira bu kanal da bizim kanalımız, Evîna Welat ile aynı uslupta. Tek farkı burdaki katılımcıların çoĝu Güney Kurdistan’dan, ama Evîna Welat’ta her parçadan katılımcılar vardır.

Kanalı tıklayıp kanaldakilere selamımı arzettim. Çoĝu tanıdık olanların hoşgeldin mesajlarına cevap verdikten sonra, kanalın yukarısına baktım, evet konu yazılmıştı. Konu yine her zamanki gibi siyaset ve dünya gündeminde olan meselelerdi. Katılımcılar bu gece için Sayın Mesud Barzani’nın Türkiye ve Suriye ziyaretlerini konu edinmişlerdi. Konuşmak istiyenler el kaldırmış, sırayla konuyla alakalı olarak görüşlerini dile getiriyorlardı. Konuşmakta olan arakadaşın konuşması bitince, kanal idarecilerinden Mamosta Piran microfonu aldı, ve konuyla iligli benim de bir kaç şey söylememi arzu etti. Her ne kadar birçok kişi konuyu açmış, izah etmişlerse de böyle bir konuyu diĝer kürd kardeşlerle paylaşmanın da mutlaka bir zevki olacaktı. Sıra bana geldiĝinde yine Piran microfonu aldı ve bana bir kaç soru yöneltti.

Yazının uzamaması için soru ve cevapları bir sonraki yazımda ele alacaĝım inşallah.

Şu kadarını söyleyebilirimki imkanı olan kardeşlerimizin hiç olmazsa her hafta Salı, Cuma ve Cumartesi günleri Koçka Evina Welat’a gelmelerini arzu ediyoruz. Sanal deyip geçmesinler, inanın sanal sohbetleri ve tartışmaları reelden daha zevkli ve daha insancıldır.
Saygılarımla

19.10.2004
M.Nureddin Yekta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir