Kürtçe Windows kampanyası destek bekliyor

STOCKHOLM (03.05.2004) MHA- Yaklaşık 1.5 yıldır devam eden Kürtçe Windows kampanyasının geldiği aşama ve yaşadıkları sorunlar hakkında MHA’ya açıklamada bulunan kampanya çalışanları, Kürt basın, kurumları ve aydınlarının ilgisizliğine tepki gösterdi. Sürdürülen kampanyayı destekler 10 bini aşkın imza toplanırken, Microsoft’un isteği üzerine hazırlanacak bir rapor ise önümüzdeki yaz yetkililere sunulacak.

Günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olan İnternet ve bilgisayar kullanımı Kürtler arasında da epey rağbet görüyor ve bu yönlü birçok çalışma yapılıyor. Son yıllarda hızla artan bu çalışmaların en önemlilerinden birisi de kuşkusuz “Kürtçe Windows Kampanyası”. İki yıl önce www.rojname.com haber portalı çalışanları tarafından başlatılan kampanyanın amacı, sadece bilgisayar devi Microsoft’un Windows ve Office programlarının Kürtçe sürümlerinin çıkarılması değil. Bu kampanyayla aynı zamanda, Kürtçe’nin birçok alanda kullanılabilirliğinin yanında, en son teknolojilerde de kullanılabilen bir dil olduğunu ispatlamak ve dünya dilleri arasında yerini almasını da amaçlıyor.

Kampanyayı yürüten inisiyatif sorumlusu M. Nureddin Yekta, ‘rojname’ çalışanlarından Kawa ve çalışmalara destek veren Ömeri Keleş, kampanyanın başlatıldığı ilk günlerde birçok Kürt kurum ve şahsiyetinden destek sözleri, kutlama mesajları aldıklarını, özellikle Kürt basınının kampanyaya büyük ilgi gösterip bu yönlü yayınlar yaptığını, ancak son zamanlarda bir ilgisizliğin yaşandığını dile getirdi.

‘Kürt dilbilimcileri seferber olmalıdır’

İnisiyatifin sorumlusu M.Nureddin Yekta, çalışmalarının bütün zorluklara rağmen devam ettiğini ve sadece İnternet üzerinden sürdürülen imza kampanyasına şimdiye kadar 10 binin üzerinde kişinin destek vermiş olmasının bile büyük bir başarı olduğunu belirtti. Kampanyaya ilgisizliği eleştiren Yekta, “En fazla da Kürt dili konusunda uzman aydınlarımızın gerektiği gibi destek vermemiş olması çok büyük bir eksiklik olarak değerlendiriyoruz” dedi.

“Mevcut durumda yapılması gerekenlerin başında, Kürtlerin kendi dilinde Windows kullanmalarının faydaları hakkında iyice aydınlatılması, ikinci adım olarak da standart bir dil ve dolayısıyla alfabe üzerinde acilen anlaşmaları gerekiyor” diyen inisiyatif üyeleri, “bunun için de özellikle Kürt dilbilimcilerinin bu konu üzerinde kafa yorması, detaylı araştırma ve geniş katılımlı akademik çalışmaları yürüterek bu sorunu ortadan kaldırmak için seferber olması gerekir” çağrısında bulunuyor.

‘Tüm parçadaki Kürtlerle ilişkiye geçilecek’

Kampanya insiyatifi, yaz aylarında daha da yoğunlaşarak devam edecek çalışmalar çerçevesinde başta Avrupa’da olmak üzere, Güney Kürdistan ve Kürdistan’ın diğer parçaları ile eski Sovyetlerdeki kurum, şahsiyet ve ilgili çevrelerle direk ilişkiye geçip somut destek alma ve ortak çalışma yürütmeyi planlıyor. Yekta, Güney ve Doğu Kürdistan’da Arapça, eski Sovyetlerde Kiril ve Güney-batı ile Kuzey Kürdistan’da da Latin alfabeleri gibi üç değişik alfabenin Kürtler tarafından kullanılıyor olmasının başlı başına bu işin büyük çaba gerektirdiği anlamına geldiğini ifade ederek, bu konuda geç bile kalındığını belirtti. Yekta ayrıca Latin alfabesinin Kürtçe’ye en uygun alfabe olduğunu söyledi.

Güney Kürdistan’daki mevcut durumun Kürtçe Windows’un yapılması üzerinde olumlu etkide bulunacağını savunan kampanya insiyatifi bu konuda şunlara vurgu yaptı: “Microsoft ticari bir şirket olduğu için, piyasaya süreceği bir ürünün ilk etapta ne kadar satacağına bakıyor. Yine normal ev kullanıcıları yanında resmi daire ve işyerlerinde, çeşitli kurum ve okullarda ne kadar kullanıldığı da büyük bir etken olabiliyor. Dolayısıyla Güney Kürdistan’daki mevcut durum, daha önemlisi de Kürtçe’nin resmi dil olarak okullarda okutuluyor olması Microsoft’un ikna edilmesinde elimizdeki güçlü kozlardan biri.”

Microsoft projeye sıcak bakıyor

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak üzere Norveç’teki Microsoft temsilcisi Birger Steen ile ilişkiye geçtiklerini aktaran Ömeri Keleş, yaptıkları görüşmede Norveç’te 500 bin civarında kişi tarafından konuşulan bir lehçe için özel Windows sürümü yapıldığına dikkat çektiklerini belirterek, 40 milyona yakın kişi tarafından kullanılan Kürtçe’de de Windows sürümünün yapılması gerektiğini dile getirdiklerini söyledi.

Birger Steen’in konuya sıcak bakıp ilgi gösterdiğini ve konuşmasında “dil, klavye ve benzeri teknik sorunlar aşılınca, Kürtçe Windows’un piyasaya sürülmemesi elbette düşünülemez” dediğini dile getiren Keleş, ayrıca Norveç Microsoft temsilcisinin kendilerinden Kürtçe üzerine detaylı bilgi içeren bir raporu da istediğini dile getirdi. Türkiye’deki bazı çevrelerin birçok tehdit ve şantajla kampanyalarına yönelik çalışma yürüttüğüne de değinen insiyatif temsilcileri, bütün ilgili taraflara yönelik çağrıda, bulunarak herkesin bu ciddi çalışmaya destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

03.05.2004
http://www.mhanews.com –

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir