Mesûd Barzanî’nin görevi terketmesi!

Îro, Yekşemê 29.10.2017 nameya Serok Barzanî
Ji bo Serokayetiya Parlemena Kurdistana birêz

Silavekî germ..

Li gor fermana Herêmî ya hejmar (128) li 12ê 7a 2017 me daxwaz kiribû hilbijartinên Parlemen û Serokayetiya Herêma Kurdistanê li roja 01.11.2017 bê encamdan. Lê belê ji ber sedemên siyasî û emnî û teknîkî û nebûna berbijêrê Serokayetiyê, Komîsyona Bilinda Hilbijartin û Rapirsiyê, amadekariyên ji bo her dû hilbijartinan rawestand û li 24ê 10ê 2017 li Parlemena Kurdistanê da temenê Parlemen û Hikûmeta Herêma ji bo demeke dû xulên yasadananê hate dirêj kirin.

Di derbarê posta Serokê Herêma Kurdistanê, li piştî 01.11.2017 berdewambûna xwe ya li wê postê red dikim û nabê yasaya Serokayetiyê bê hemwar kirin yan temenê Serokayetiya Herêma Kurdistanê bê dirêj kirin. Pêwîste bi zûtirîn dem kom bibin bo ku valahiyeke siyasî li erk û desthilatên Serokê Herêma Kurdistanê de dirust nebê û ev babet bê çareser kirin.

Ez jî wekî Mesûd Barzanî Pêşmerge li nav cemawerê xweragirê gelê me û Pêşmergeyên azîz de li xebat û têkoşîna bi destxistina mafên rewayên gelê me û parêzgerîkirina li destkeftên mîlletê me de berdewam dibim.

Mesûd Barzanî
28.10.2017
—————————————————————————-

Projeyasa dabeşkirina desthilatên serokatiya herêmê bi piranya dengan hat pesendkirin 29.10.2017 Parlemantoya Kurdistanê projeyasaya dabeşkirina desthilatên Serokatiya Herêma Kurdistanê bi ser dezgehên giştî ve bi piraniya dengan pesend kir. Îşev, piştî ku di rûniştina parlemantoya Kurdistanê de projeyasaya hate xwendin, ket ber dengdanê. Projeyasa bi 70 dengên “Erê” ku piraniya dengan e, hat pesendkirin. Gotebêjkirina wê projeyasayê, li ser daxwaza Serok Barzanî hat, ku nameyek arasteyî Serokatiya Parlemantoya Kurdistanê kiribû.
Başkan Barzani’den başkanlık yetkilerinin devredilmesini içeren mektup 28.10.2017
Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Kürdistan Başkanlığı görevinin tekrar uzatılmasını ret ederek başkanlık yetkilerini devredeceğini açıkladı.
Kürdistan Parlamentosu’nun bugünkü oturumuna bir mektup gönderen Başkan Barzani, mektubunda “24 Ekim’de yapılması kararlaştırılan ancak hiç kimsenin aday olmaması sebebiyle ertelenen Kürdistan Başkalığı seçimlerinin ardında başkanlık görevimin tekrar uzatılmasını ret ediyorum.” dedi.
24 Ekim’de yapılması planlanan Kürdistan Başkanlığı ve Parlamento seçimlerinin siyasi, güvenlik ve teknik nedenlerle 6 ay ertelendiğini söyleyen Başkan Barzani şunları söyledi:
“1 Kasım 2017 tarihinde bitecek olan Kürdistan Başkanlığı görevimin uzatılmasını kabul etmiyorum. En kısa sürede Parlamentonun toplanması ve Kürdistan Başkanı’nın yetkilerinin devredilmesi sorununun çözüme kavuşturulmasını talep ediyorum.
Ben de Peşmerge Mesud Barzani olarak milletimizin içerisinde ve aziz Peşmergelerle halkımızın doğal hakları için mücadele etmeye ve milletimizin kazanımlarını korumaya devam edeceğim.”
12 Ekim 2015 tarihinden sonra Parlamento’nun her beş siyasi partinin katılımıyla ilk defa gerçekleştirilen kapalı oturumunda Başkan Barzani’nin yetkilerinin diğer mercilere devredilmesi tartışıldı.
Parlamento oturumunda Başkan Barzani’nin Parlamento Başkanlığı’na gönderdiği başkanlık görevinin tekrar uzatılmasını ret eden ve yetkilerinin devredilmesini içeren mektubu okundu.
Buna göre Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin yetkilerinin Parlamento Başkanlığı, Hükümet ve Adalet Yüksek Konseyi’ne devredileceği bildirildi.
Başkanlık yetkilerin paylaşılması yasa tasarısı kabul edildi -29.10.2017
Kürdistan Bölgesi parlamentosu, başkanlık yetkilerin paylaşılması yasa tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.
Bu akşam Kürdistan Bölgesi parlamentosunun oturumunda okunan başkanlık yetkilerin paylaşılması yasa tasarısı oy çokluğuyla(70) kabul edildi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani Kürdistan Parlamentosu’na gönderdiği bir mektupla görev süresinin uzatılmasını reddederek başkanlık yetkilerinin Parlamento Başkanlığı, hükümet ve Adalet Yüksek Konseyi’ne devredilmesini önermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir