Bazı kürdler Selahaddini Eyyubiyi neden sevmiyor?…

O gün oĝlum Azad’ın öĝretmeniyle görüşme günüydü. Birlikte sınıfa girdigimizde sınıfta yaşlı, peştemallı, picamasını (deling) topuklarına baĝlamış, bizim o eski kürd hanımlarına benzer bir hanım vardı. Kadının kürd torunu için geldiĝini sandım ve Azad’a;
– Öĝretmenin nerde diye sordum, Azad
– İşte budur öĝretmenim dedi.
Merhabalaştıktan sonra, Azad’dan memnun olup olmadıĝını sordum, memnun olduĝunu söyledikten sonra “azad” arapça ne demek sordu.
Dedim azad arapca deĝil kürdçedir, biz arap deĝil kürdüz.
Özür diledi,
– Arap olduĝunuzu sanmıştım. Biz kürdleri tarihten tanıyor ve saygı duyuyoruz, Hani meşhur bir kürd kumandan vardı adı da sell… sul… sil… seee. deyince, ben;
– Selahaddini Eyyubi dedim.
– Ha işte o!.. Biz kürdleri onun gibi bilir ondan dolayı da saygı duyarız. Onun içindirki Avrupa kapılarımız kürdlere açıktır.
Biz Selahaddine hem kızgınız, çünkü haçlı seferlerin önünü kesen tek müslüman kumandan!
Çok saygı da duyarız çünkü esir aldıĝı askerlerimizi kılıçtan geçirmedi, yaralılarımızı tedavi etti ve sınıra getirip “burası bize aittir, bu sefer affediyoruz gidin bir daha dönmeyin, dönerseniz öldürürüz” dedi.
Tebessüm ederek “biz de bir daha dönmedik, kürd deyince gözümüzde Selahaddin canlanır” dedi.
Bizim bazı aklıeveller derlerki “Selahaddin Kurdistani kurmamış, araplara devlet kurmuş!”
Tarihten yoksun bu zavallılar bilmezlerki o tarihlerde dünyanın neresinde ırka dayalı devlet vardıki? Devletler kurucularının adı, ailesi, yada aşireti adıyla anılırdı. Devletler ırktan ziyade inanca baĝlı idi.
Irkî devletler Fransız Rönesansından sonra ortaya çıktı. Dolayısıyla Selahaddin’in Devleti de ona mensup bir isimdir ve kürd devletidir.

Ama kanaatimce Selahaddine olan kin sadece onun müslümanlıĝıdır. Yani bazılarımız dine o kadar düşmanlarki imanlı bir kürd kumandanın adına bile tahamülleri yoktur.
Biz müslüman kürdler Selahaddini Eyyubî ile gurur duyarız!…
Selahaddinle ilgili bilgiler not bölümünde verilmistir.
Saygılarımla
03.08.2016
YORUMLAR
Yedin Şer Beg Tek yanlışı kurduğu devletin Kurdistan’da değil de arap bölgelerinde olmasıdır ve turbesinin Kürdistan topraklarında olmamasıdır bence, milli bilinç için önemli olanlar bunlardır saygılarımla hocam 🙂
Nureddin Yekta Egemenliği altında bulunan her yer Eyyûbî kürd devletiydi
Yedin Şer Beg Eder ama Kürdistan değildi
Gûlfiroş Laleş Bilgilerinizle bizi aydınlatttıĝınız için teşekkür. Sizin paylaşımlarınız sayesinde farklı bildiğim çok şey öğreniyorum
Nureddin Yekta Estegfirullah kardeşim
Menderes Inanç Ya biz kürtler Neden Böyleyiz.?? ” Eyubi kürtlere bir şey yapmadı” çok yanlış bir bakış açısı. O Dönemde ulus savaşları deyil, dinler arası savaşlar vardı. Bu dinlerin her birisinin dayandığı, bir imparatorluk vardı. Selçuklar dönemini irdelemek lazım diye düşünüyorum
Nureddin Yekta Tarihi bilmiyenler dünya varolalı hep bu günkü gibiydi sanıyorlar, hatta eskiyi kınayıp kürde devlet kurmadılar diyen bu günkü kürdler de işin tuhafi devlete karşı çıkıyorlar!
Gimgim Varto Bêgûman Xwedê Aqil daye herkesî lê hinek an jî gelek kes hene ew aqilê ku Xwedê daye wan bikarnaynin gerek herdem lipey xelkê kaş û berkaş bibin. Seyda Tu an jî kurdek weka te zana niha bi devê xwe çivîkan jî bigrin dîsa jî lipey wan naçin, lê li pey mirovên weka Ezîz Nesîn bê Ol û bê bawerî diçin Xwedê wan Îslah bike, belkî hinek mêjûyê xwe bikarbînin
Menderes Inanç Nurettin hoca Selahattinin kitabı olan eserin yazarı mısırlı Tarık Ali “Eyubi Ailesini Yerivan tarafından geldiğini Şirkuh ise amcası olduğu yazar.” Nureddin Yekta ne demek: (yani Selahaddin Ermenistan’dan gelme ermeni mi? Elalemin yazarları hakkımızda ne kadar doĝru söyler. Tarihini notta yazdım okumanızı tavsiye ederim
Menderes Inanç Kürt olduğu vurguluyor. Kürdistan’dan gelen bir aile olduğunu, Kars, Iğdır arasında geçen Aras Nehrinin, kıyısında Orta Doğuya geçtiklerini, Mısır ordusunda yer aldıklarını. Hatta Küdüs alınırken bizim kürtler gelirse kolay alırız der. Veziri onlara kinder o da Fırat ve Dicle’de oturan bizimkiler diye cevap verir. Kars, Iğdır o dönem Revan.
Mela Seid Gırdari Destxweş mamoste, bi destûra we ezê parve bikim. Nureddin Yekta Seyda nivıs ya we ye
Neytullah Akpolat Allah rahmet etsin. Onunla iftiğar ediyoruz.
Nureddin Yekta Evet hepimizin gurur kaynaĝı.
Ismail Babayigit Allah senden razı olsun seydam
Nureddin Yekta Senden de kardeşim
Mehmet Nazik Allah razı olsun hocam Selahattini devletsizlikle suçlayanlar bugün devlete karşı çıkanlardır.
Nureddin Yekta Senden de kardeşim
Bavı Zahid Can Sehetate xweş
Nureddin Yekta Spas kek ya we jî
Murat Güven Hocam dikkat ederseniz aslında kürdler Selahaddin Eyyûbiyi seviyorlar ama bu son zamanlar kürdleri İslam’da uzaklaştırmak için sol seküler yanlızlaşınca kürtleri yanlarına çekmek için bu tür propondaları yapıyor bu sözleri genelde Bediuzamman hazretleri için söylüyorlar, neden kürdler için hizmet etmedi diye halbuki Bediuzamman hazretleri hizmette dair çok örnekleri vardır.
Nureddin Yekta Haklısınız kardeşim
Gimgim Varto Her bijî Seydayê delal hezar Rehmet li Bapîrê me yê Navdar Selaheddîn Eyyûbî be. Em bi wî gelek Serbilind in. Di rihê hinek an jî gelek kurdên me da hesûdî û çevnebarî heye, heya hesûdî bi me ra hebe, em ne dibin Millet û nejî dibin Dewlet. Xweda alîkarîya Gelê me bike
Nureddin Yekta Her bijî bira rast dibêjî
Menderes Inanç Seyda Tarih tekerürmi eder bilmem? Okuduğum rivyete göre esas ismi Yusuf sanırım 12 kardeştirler. Hepsi de yiğit cengaver bir aile. Lakin o dönemde müslümanlar param parça. Xiristiyanlara güç getirmezler. İslam Dinini her biri kendi çıkarına göre yorumlar. Kudüs alındıktan sonra Eyubi dinde bir reform yani sadeleştirme, arap alemi ona bu ismi verir. (Yusuf. El Selahudin) dini sullh eden, kumandan.
Remzi Doğaner Bilmediğim için sorma gereği duydum İbrahim Peygamber kürd müdür yoksa kulakdan dolma Rihalidir rivayet ediliyor saygılar. Murat Güven İbrahim Peygamber kürddür babası da Nemrut’tun putçusudur Nemrut dahi kürddür kitabı var alıp okumanızı tavsiye ederim
Kenan Selcuk Sevgili hocam, ben sizin Selahaddin’e bazı Kürdler düşmandır teninize katılmıyorum, ama İslam dini Kürdler hiç iyilik yapmamış… Param parça etmiş halifeye, padişaha, meleye şeyxe kul köle etmiş. Allah ile korkutarak halbuki Allah bütün yaptıklarından memnun, cezlandırmaz, cehennem ve cennetle korkutmaz.. Ama Müslümanlık oğlu babaya anneye kıza düşman etti sonunda…. Saygılar Nureddin Yekta Söylediklerin dogru olsaydi islamla 22 arap devleti kurulmazdi, iran Azreybeycan Türkiye, Afganistan, Pakistan, Banklades, Endonezya de cabasi
Adem Ararat Biz selahaddin Eyyübi ile gurur duyarız ALLAH mekanını cennet eylesin.
Nureddin Yekta Amin kardeşim, ölmüşlerimizin hepsine.
Pir Balo Selahaddin Eyübi’nin yaptıklarını güzel anlatıyorsun, peki yapıklarının Kürtlere ve Kürdistana bir faydasını söyliyebilir misin?
İşte mesele burda düğümlenmekte. Araplar, Türkler, Farslar…. bir çok etnik halk kesimi bir çeşit İslam adı altında kendi milli nenliğini korudu. Kürdler de kendi büyük İslam ulemalarıyla Araplara ve sonradanda Türklere köle oldular.
Selahatin Eyübü de Kürtleri Arap ve Türk Selçuklu’ya köle yaptı. Bunun nesiyle övünüyorsunuz. Nureddin Yekta 150 yıllık bir kürd devleti olarak tarihte yerini aldı bu bizim için yeterli. Beĝenmeyenler buyrun Kurdistani kurun sizinle övünelim kardesim

Pir Balo Adına Selahaddini Kurdi devleti deseydi, başımın üzerinde yeri olurdu.
Tartışmaları bağımsız Kürdistan devletine doğru çevirirsek daha doğrusu olur.
Hogir Baranazad Kürdlerin Salahaddin’e karşı düşmanca tavırları cahilliklerinden kaynaklıdır. Diyorlarki “Selahaddin Kurdler için birşey yapmamışki” Selahaddin döneminin dinler dönemi olduĝunu kavrayamıyorlar, çünku dünya tarihinden, dinler tarihinden, savaşlar tarihinden bir haberleri yok. Onlar dunyayı hoşlarına giden fantastik bölümlerini okumakta ibaret olduĝunu sanıyorlar. Selahaddin döneminde Millet kavramı yoktu, insanlar kendini dinler ile tanımlar ve bu doĝrultuda yaşarlardı. Ancak Selahaddin kendini kendi el yazması otobiyografisinde kendinin bir kĝrd olduĝunu açıkça dile getirmiş Tarihi bir liderdir, felsefecidir.
Dönemin Hırıstiyan liderleri ve düşünürleri Selahaddin’i şerefli bir düşman olarak tanımlarken, kürdlerin bu gereksiz Selahaddin karşıtlıĝı sadece ego tatmininden ibarettir. Cahildirler ne yapacaksın başka!
Nureddin Yekta Teşekkür ederim aynen katılıyorum.
Hüseyin Tekin Selahaddin ilgi kaynakları okuyunca Kurdi tarafını unutmadığını, Kürtlere yer açtığını görecek, sevecek ve gurur duyacaksınız. Arap ve Türklerin kitaplarından Selahaddin’i okumak yanlışa haksızlıĝa götürür bizi. O kitaplarda Selahaddin de Kürt ve Kürtluk bulamayız. Eski ve batılı kaynaklarda okuyalım. Kürd Selahaddin ile ilgili çok sayıda kaynaktan okuduklarımdan çıkan sonuç:
1. Bir biçimde İslam İmparatorluğunu kurmuş, özde ise Eyyubi yani Kürd hanedanlıĝıdır. Kürdleri başa taşımış ve sadece Kürtlere güvenmiştir.
2.Kürtler dahil müslüman milletlere yol açmıştır. Kürtlere bir şey yapmadıĝı doğru değildir. Kürtleri hem Kürdistan da, hem Suriye ve Mısır’da iktidar yapmıştır. Kürdistan ülkesini batıya doğru taşımış ve genişletmiştir.
Nureddin Yekta  Doĝru söylüyorsunuz katılıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir